Datum: 28 maart 2015 - Categorie: Algemeen

Een verdwaalde man uit Frankrijk zorgde voor een kokende Kuip in de Europa League wedstrijd tegen as Roma. De emoties liepen hoog op bij het legioen, ‘UEFA maffia’ klonk het vanaf de tribunes. Misschien wel terecht, want de beslissingen die werden genomen door de scheidsrechter Clement Turpin waren erg afwisselend en vaak in het voordeel van as Roma.

asromafeyenoord

De vijfde man
Al vroeg in de wedstrijd is er een opvallend moment, de elleboog-stoot van De Rossi wordt onbestraft gelaten door de arbitrage. Ze hebben het niet gezien terwijl ze met vijf man sterk staan. De vijfde man staat er nog geen vier meter vanaf en steekt zelfs zijn vlag nog in de lucht. Toch wordt er niet gefloten en gaat het spel verder. Het legioen wordt gek. Hoe kan scheidsrechter Turpin dit zomaar door laten gaan. En waarom geeft hij geen gehoor aan het signaal van de vijfde man? Die staat daar toch niet voor Jan met de korte achternaam?!

Wisselen
Een tijdje later lijkt Kazim Richards Feyenoord op sleeptouw te nemen. Hij krijgt het aan de stok met een verdediger van as Roma, maar gaat niet aan de kant. Sterker nog, hij laat even zien dat er niet met hem te sollen valt en dat hij niet zomaar over zich heen laat lopen. Helaas raakt hij een paar minuten later geblesseerd en wordt hij vervangen door Mitchell Te Vrede. In de blessuretijd van de eerste helft scoort as Roma ook nog eens de 0-1. Na rust weet Feyenoord dus wat ze te doen staat, ze moeten opzoek naar de gelijkmaker. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is wordt een tackle van Te Vrede ook nog eens bestraft met direct rood, waar geel op zijn plaats geweest was. De sfeer in de Kuip wordt steeds grauwer en de niet zo best fluitende Turpin besloot de wedstrijd stil te leggen.

Manu scoort
Na de hervatting leek Feyenoord de energie van het legioen over te nemen. Ze waren er nu al helemaal op gebrand de stand gelijk te trekken. Manu deed het alweer voor Feyenoord in Europa. Zijn eerste balcontacten zorgden voor de 1-1, na een mooie actie door het centrum. De kuip werd gek van vreugde en vierden een feestje. Voor reserve doelman Erwin Mulder leverde dat zelfs een rode kaart op, al weet niemand waarom. Een rare beslissing van een rare scheidsrechter.

Na zonneschijn komt regen
Helaas voor Feyenoord was de vreugde maar van korte duur. as Roma weet uit de eerste uitbraak na het hervatten van de wedstrijd alweer te scoren via Gervinho: 1-2. Het past in perfect bij de wedstrijd die nu toch lijkt te zijn beslist. Feyenoord is verslagen en met 10 man tegen 11 man krijgen ze het niet voor elkaar nog eens te scoren. Ze krijgen er ook geen meer tegen wat misschien ook wel knap te noemen is. Feyenoord kan met opgeheven hoofd de Europa League verlaten, ze hebben zich niet aan de kant laten zetten. En wat betreft de wedstrijd zelf, er zat een luchtje aan dat lijkt me duidelijk.

Feyenoord heeft, ondanks geen geweldig voetbal, toch goed gespeeld. Dit soort wedstrijden zijn moeilijk en daar ben je nooit op voorbereid. Hopelijk krijgen ze volgend jaar de kans om het wat verder in de Europa League te schoppen.