Datum: 5 juli 2015 - Categorie: Algemeen

Goed of Fout?
Internet. Het lijkt verdacht veel op de eerste dag van de kleuterklas. Onbekende mensen die ruzie met elkaar maken over wie gelijk heeft, want er kan er natuurlijk maar een gelijk hebben. Dit komt het best tot uiting op allerlei forums, maar ook op Facebook, waar mensen niet li(j)ken te beseffen dat het openbaar is en alles voor iedereen te zien is. Wanneer iemand uit mijn vriendenlijst, onder een nieuwsbericht, op het knopje ‘vind ik leuk’ klikt krijg ik dat in mijn overzicht te zien.

De laatste tijd gaat een groot deel van die berichten over trends. Het lijkt wel een trend, maar dat ter zijde. Wanneer ik dan bij de reacties kijk, zie ik voorstanders en tegenstanders die virtueel met elkaar op de vuist gaan. Onder het mom van: degene die het met me eens zijn, zijn m’n vrienden en de rest moet z’n bek houden. Tegelijkertijd willen ze die onbekende mensen ook graag overtuigen van hun gelijk en lijken ze zichzelf daar aardig in te verliezen. Waar komt die drang vandaan? Is het zo erg dat niet iedereen het met je eens is? Ze voelen zich snel op hun teentjes getrapt omdat iemand als het ware tegen hun in gaat, denk ik.

Verschil is blijkbaar moeilijk voor veel mensen. Onaanvaardbaar zelfs. En laten zich daarom een kant op duwen als schapen. De nieuwsmedia zijn dan de herders. Maar schrik niet, iets dat voor jou not done is, kan een ander super tof vinden. De wereld zou zoveel chiller zijn als we juist leren die verschillen te omarmen.