iemesweek

IEMES-week #1

In het eerste jaar van CO-IEMES (communicatie international event music & entertainment studies) krijg je elke periode een IEMES-week voorgeschoteld. In deze week komen bekende en minder bekende mensen uit het vak vertellen over wat ze doen en hoe ze daar terecht zijn gekomen. Er worden zo’n tien seminars aangeboden waarvan je er 5 moet bijwonen. Van elk van deze weken zal ik een stukje schrijven met de hoogtepunten. In deze eerste week betreft dat Jan Kooijman en Bram Cuijpers & Sanne Heesbeen (Nu & Straks festival).

Jan Kooijman
jan kooijman
Wat doet deze man eigenlijk niet? Begonnen als ballet danser, maar al snel de overstap naar tv gemaakt. Zo speelde hij in de soap serie GTST en zat hij in de jury van het programma So You Think You Can Dance, waar hij de dansers vertelde wat ze allemaal wel en niet goed deden. Momenteel presenteert hij ook nog verschillende tv-programma’s en hij komt ons deze week wat meer over zichzelf vertellen.
En dat ligt hem wel, over zichzelf praten. Soms misschien een tikkeltje arrogant, maar dat is niet eens zo heel gek. Hij vertelde over hoe hij zo ver gekomen is en dat is niet moeilijk zonder opscheppen te doen. Het is hem allemaal niet zomaar aan komen waaien, hij heeft er kei hard voor gewerkt. En dat doet hij nog steeds, stil zitten is niet aan hem besteed. Via het dans ballet Scapino belanden hij bij GTST (goed tijden, slechte tijden) de nog steeds erg populaire Nederlandse drama serie. Eenmaal op tv is er geen weg meer terug, want na GTST wilde hij wel jureren bij de talentenjacht So You Think You Can Dance. Met zijn achtergrond als balletdanser was dit natuurlijk een perfecte job voor hem. Tegenwoordig is hij ook bezig met presenteren en met verschillende programma’s bezig, hier kon hij helaas nog niet al te veel over vertellen, maar Nederland is voorlopig nog niet van hem af.

Bram Cuijpers & Sanne Heesbeen – Nu & Straks festival bram cuijpers
Bram is docent bij ons op school en daarnaast ook ondernemer. Dit jaar organiseert hij de eerste editie van het stadsfestival Nu & Straks. Sanne Heesbeen is oud leerling en zit in het organisatie team van Bram. Vandaag komen ze wat vertellen over ‘hun’ festival.
Ze vertelde over hoe het festival tot stand is gekomen en wat daar allemaal bij komt kijken. Een project zo groot doe je natuurlijk niet in je eentje en bij zo’n eerste editie is een netwerk erg belangrijk. Sanne vertelde daarnaast hoe ze van student naar professional is gegaan, erg interessant want hoe kom je nou eigenlijk daar waar je wilt zijn. Dat je het werk kan doen dat je leuk vindt. Sanne heeft dat geflikt door hard te werken en gaande weg te ontdekken waar ze goed in is. Door op te vallen maar toch bescheiden te blijven vond ze uiteindelijk de goede stage die haar een opstapje gaf richting het werkveld. Kansen worden je niet gegeven die moet je pakken en niet meer loslaten, besloot ze.

IEMES-week #2

Tijd voor IEMES-week nummero twee. Jan Kooijman is weer aanwezig, maar om het een beetje leuk te houden wissel ik graag af. Daarom zal deze recap in het teken van muziek en game staan. Oscar Holleman is producer van muziek en heeft in het verleden samen gewerkt met Within Temptation en Krezip. Momenteel werkt hij met Kovacs, hij heeft haar zelfs ontdekt. Daarna is het de beurt aan Leon Winkler, pr en eventmanager bij Ubisoft.

Oscar Holleman
oscar holleman
Het draait allemaal om authenticiteit, niet alleen dit gastcollege, maar ook in de muziekindustrie. En deze man is daar het perfecte voorbeeld van. Volledig in stijl van een rockster presenteert hij niet alleen zichzelf maar ook zijn visie. Marketinggeld is leuk, maar een echte artiest die authentiek is, is veel meer waard dan dat. Daardoor creëer je namelijk echte fans, die in je geloven en je niet zomaar meer laten vallen. Het draait allemaal om de artiest en wie hij of zij is, niet wie hij of zij kan zijn.
Oscar heeft een grote indruk op me gemaakt, niet alleen met zijn voorkomen, maar ook met zijn verhaal. Ik kan me er erg in vinden en ben het volledig met hem eens. Gelukkig zijn er ook nog dit soort mensen in de muziek branche. Dat doet me goed.

Leon Winkler
Leon winkler
Er zit veel geld in de game industrie, heel veel geld. Elke nieuwe game wordt tegenwoordig op grote wijze geïntroduceerd en al een flinke tijd van te voren naar uit gekeken. Leon is eventmanager bij Ubisoft en dat is geen misselijke baan. De tijd dat het alleen maar om een game gaat is al lang achter ons. Hij is eigenlijk heel het jaar bezig met het organiseren van de E3 (Electronic Entertainment Expo), misschien wel de belangrijkste beurs in de gamewereld. Hier worden namelijk de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd en de nieuwste games gepromoot. Ubisoft kiest ervoor om haar trouwste fans hier ook voor uit te nodigen, terwijl het eigenlijk alleen toegankelijk is voor professionals. Dit komt de beleving van de E3 ten goed evenals de beleving van Ubisoft.
De boodschap die Leon ons meegaf was dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt en je vooruit moet kijken in plaats van achterom.

IEMES-week #3

Drie keer drie is negen en dus een moment om eens te gaan luisteren naar (oud) leerlingen van IEMES. Roy zit momenteel in zijn laatste jaar CO-IEMES en is bezig met een festival te organiseren. Samen met drie vrienden runnen ze het evenementenbureau Bleu Ocean Events. Rik heeft de commerciële economie IEMES opleiding afgerond en is al een aantal jaren actief in de radio branche.

Roy Swinkels
royswinkels
Tijdens zijn opleiding op ACI was hij al veel bezig met het meehelpen en organiseren van evenementen. Zo hielp hij in 2013 mee aan het intro festival en ging hij daarna stage lopen bij WISH Outdoor. Hij vertelde dat hij aan die stage heel veel heeft gehad, ‘ik heb daar alles geleerd wat ik nu weet over het organiseren van een evenement’. Momenteel is hij druk bezig met zijn eerste eigen festival, Fairytale festival, te organiseren dat plaats vindt op 16 Mei. Natuurlijk met zijn eigen Bleu Ocean Events evenementenbureau. Het festival staat in het teken van de fantasie, ze willen graag dat mensen hun fantasie meer gaan gebruiken. Daarom ook de toepasselijke visie: ‘where fantasy meets reality’. Dankzij veel presentaties te houden heeft hij uiteindelijk van o.a. de Rabobank 5000 euro gekregen en heeft hij een afspraak met een boer uit de buurt kunnen maken voor de locatie.
Erg interessant om te horen wat zo’n student uit het vierde jaar allemaal aan het doen is. En deze jongen is flink aan de weg aan het timmeren. Heel gaaf en inspirerend.

Rik Reijnen
rikreijnen
Rik is weer zo’n voorbeeld dat je stage erg belangrijk is. Door het netwerk dat hij had opgebouwd tijdens zijn stage bij 3FM kon hij na zijn opleiding al snel aan de slag bij 100% NL. Waar hij doorging met wat volgens hem één van de belangrijkste dingen is: netwerken. Hierdoor kreeg hij, na 4 jaar voor 100% NL te hebben gewerkt, de kans om voor Modestus te werken (managementbedrijf van Guus Meeuwis). Daar heeft hij het management van Gers Pardoel gedaan voor 2 jaar. Gers en Modestus gingen helaas uit elkaar vanwege verschillende visies. Inmiddels is hij alweer een jaar werkzaam bij Radio 538 en Slam FM waar hij de music- en mediapartnerships onderhoudt. Goed te zien dat iemand van onze opleiding goed terecht is gekomen.

Na deze derde IEMES-week valt mij op dat veel seminars eenzelfde onderliggende boodschap hebben, namelijk dat netwerken erg belangrijk is om in het EMEG (event, music, entertainment en game) wereldje te komen. Iets om dus mee te nemen naar het vervolg van de opleiding.

IEMES-week #4

Dan zijn we toch echt aangekomen bij de laatste IEMES-week van het eerste jaar. Wat is dit jaar snel gegaan zeg, jeetje. Voorbij gevlogen omdat het zo leuk was zullen we er maar van maken. En hoe beter een jaar af te sluiten dan met seminars van bekende Nederlanders. Daarom licht ik tijdens deze laatste IEMES-week Eddy Zoëy en Leon van der Zanden uit. Eddy Zoëy spreekt voor zich lijkt me, maar Leon van der Zanden is misschien wat minder bekend. Toch zullen veel mensen hem herkennen wanneer ze hem zien, deze cabaretier of stand-up comedian draait toch al een aantal jaartjes mee en ik ben erg benieuwd naar wat hij te vertellen heeft.

Eddy Zoëy
eddy
Maar eerst is het de beurt aan Eddy Zoëy. Deze duizendpoot is niet te missen, is hij niet een keer aan je deur geweest tijdens het leuke spontane programma nu we er toch zijn, dan heb je hem vast wel eens mensen zien koppelen tijdens Take Me Out. Maar eigenlijk werd hij al bekend voordat hij ook maar een keer op tv geweest was. Hij schreef namelijk muziek voor anderen en had drie jaar een eigen radioshow op 3FM. Daarnaast vindt hij het ook nog leuk om te schilderen en heeft hij 2 eigen exposities gehad.
Het lijkt me duidelijk dat deze man dus veel ervaring heeft en wel van een uitdaging houdt. De onderliggende gedachten hierbij is dat hij gewoon alles doet wat hij leuk vindt en bij elke kans eigenlijk wel toeslaat. Het is geen saaie man en hij durft risico’s te nemen, gewoon omdat hij dat leuk vindt. En dat vind ik dat weer leuk. Hij kwam erg oprecht over en had er plezier in, dat straalde hij uit en dat had dan weer een goede invloed op de leerlingen in de zaal. Bedankt Eddy het was erg gezellig!

Leon van der Zanden
leon
Ik heb de leukste seminar voor het laatst bewaard, Leon van der Zanden kwam met passie het podium op en had duidelijk wat te vertellen. Sinds 1998 treedt hij al op als cabaretier en stand-up comedian. Ondertussen heeft hij al 7 solovoorstellingen gemaakt en gespeelt waar hij mee door Nederland en België toerden, waarvan er verschillende zelfs zijn uitgezonden op tv.
Passie stond centraal in het verhaal dat Leon vertolkten. Als je iets met echte passie doet dan kom je vanzelf daar waar je hoort te zijn. De manier waarop hij het overbracht heb ik echt bewondering voor. Hij staat gewoon rustig zijn verhaal te vertellen met humor er tussendoor. En dat is voor mij een must, zonder humor ben je mijn aandacht al snel kwijt. Hij vertelde dat je het ook gewoon vooral voor jezelf moet doen en dat je je niet moet laten kisten door die paar mensen die niet kunnen waarderen wat je doet. Die mensen zal je altijd hebben en dat is hun probleem. Hij was altijd opzoek naar erkenning maar kwam na een vreselijke recensie in de Volkskrant erachter dat dat niet de manier is. F*ck it! ik ga het voor mezelf doen dacht hij. Zijn mindset werd anders en hij zag in dat die tegenslagen niet voor niets op je pad komen. Het vormt je namelijk.
Een heel sterk seminar van een man met een boodschap die toch wel een beetje de filosofische kant op ging. Daar houd ik wel van. Hij sloot af met een stukje uit zijn nieuwe show en het uur was zomaar ineens om.

Dit was de laatste IEMES-week, ik hoop dat ik het plezier dat ik ervoer tijdens de seminars een beetje heb kunnen overbrengen. Tot volgend jaar!